vineri, 14 martie 2014

To Thine Own Self Be True



(Google search)

Sunt cuvinte spuse de Polonius în Hamlet (Shakespeare). Citatul complet este: "This above all: to thine own self be true, and it must follow, as the night the day, thou canst not then be false to any man."

Ar insemna: A fi sincer cu tine insuti, a nu te autoamagi.
(pentru ca oamenii sunt mai degraba tentati sa se minta pe sine decât să admită un defect - nu ne acceptam asa cum suntem)
Iar urmarea fireasca ar fi ca daca nu te minti pe tine nu vei mai dori sa-i minti nici pe ceilalti.

Există o autenticitate exterioara - cât de bine ceea ce spunem și facem se potriveste (corespunde) cu ceea ce se întâmplă cu adevărat în noi (ce gandim) (exprimata prin Fii tu insuti) si există o autenticitate interioară - cât de bine ne cunoastem pe noi insine și suntem conștienți de starile noastre interioare (ce simtim) (exprimata prin Cunoaste-te pe tine insuti).

Nimeni nu este pe deplin autentic tot timpul în exterior. Uneori suntem nevoiti sa facem lucruri pe care nu  dorim sa le facem pentru a obtine ce vrem. Diferenta este ca unii oameni sunt mai mult timp inautentici decât altii.
Este neplăcut și dăunător pentru noi cand avem foarte rar ocazia de a fi noi înșine. Avem nevoie de a schimba situația, când putem, astfel încât să putem fi liberi de a ne exprima autentic.
Mai rau este atunci cand nu ne cunoastem pe noi insine sau nu suntem atenti la starile noastre interioare si autenticitatea noastră interioară este compromisă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Raspunsul la 3 intrebari de tipul "Cum?" Trei pasi simpli ca sa fiu OK: 1. Cum fac? Traiesc in intervalul zilei prezente: s...